Meie suurim toetaja:

Mount Everest
Ekspeditsioonist
Ekspeditsiooni liikmed
Liikumisgraafik
Varustus
Reisikirjad
Galerii
Toetajad
Külalisteraamat
Varasemad ekspeditsioonid
Lingid
Hea külastaja! Kui Sinagi soovid ekspeditsioonile õla alla panna - meid toetada, oleme Sulle ääretult tänulikud!

Meie arve:

Mägiekspeditsioonide Klubi MTÜ

a/a 10 0020 3745 6000 Eesti Ühispank

 

Reisikiri 21.04.03

Eesti alpinistid püstitasid Mount Everestile 7000-meetri vahelaagri 
Raivo Plumeri telefonikõne Mount Everesti baaslaagrist 21. aprillil.

14. aprillil asus Rein Loik ajanappuse tõttu koduteele, ülejäänud alustasid järjekordse aklimatiseerumistsükliga. Pärast kahepäevast matka jõudsime ABC-sse, ülemisse baaslaagrisse. Võrreldes eelmise aklimatiseerumistõusuga oli kõigi füüsiline vorm palju parem. 16. aprilli veetsime ABC-s, tehes ettevalmistusi Põhjasadulale tõusuks. Sherpad viisid samal päeval Põhjasadulale juba ka ühe telgi. 

17. aprillil tõusid kõik peale Borissi, keda vaevasid kõhuprobleemid, Põhjasadulale. Tõusime koos moskvalaste grupiga ning kasutasime Hiina ekspeditsiooni sherpade poolt paika pandud tugiköisi. Vaatamata sellele oli sadulale ronimine nii tehnilises kui ka füüsilises mõttes raske, sisaldades umbes 350 meetri pikkuse firnilõigu kaldega kuni 50 kraadi. Pealegi tundusid hiinlaste pandud köied üsna kehvakesed olema: punutud ja kilega kaetud. Ei kipu selliseid usaldama. Shveitslased pidid järgmised köied ise panema. Püstitasime põhjasadulale umbes 7000 meetri kõrgusele 4 telki. Et olime esimeste hulgas, siis saime valida endale hea varjulise laagrikoha bergshrundi ääres. Tassisime üles ka põletusaine balloonid ja poole toiduainetest.

Peale ööbimist sadulal naasesid Raivo ja Margus 18. aprillil ABC-sse, teisid jäid üles veel teisekski päevaks. Saulius ja üks sherpadest käisid sadulalt umbes 7500 m peal, arvatavasti üldse kõige esimestena sellel hooajal. Ilm oli küll päikeseline, kuid puhus väga vali tuul ning seetõttu oli hirmus külm. Telgi püstitamine neis tingimustes 7500 meetri kõrgusele ei õnnestunud ning nad naasesid sadulale. Samal ajal sooritasid Raivo ja Margus 19. aprillil ABC-st ühepäevase retke Rabü La kurule. Sellelt 6500 meetri kõrguselt kurult on ilusad vaated Everesti naabermäele Makalule. Kahjuks Ida-Rongbuki liustikul liikudes Margus libastus ning põrutas kukkudes selga. Ta saab küll käia, kuid peab ilmselt edasisest mäkketõusust loobuma.

 20. aprillil pöördusime kõik tagasi baaslaagrisse, kuhu teised jõudsid sama päeva õhtul, kuid Raivo koos selga vigastanud Margusega olid sunnitud vahelaagris ööbima ning jõudsid baasi alles 21. aprillil. Margusega tegelevad siin hiina kiropraktikud, kuid ilmselt pöördub ta peagi koju.

Puhkame baaslaagris paar- kolm päeva, siis alustame kolmandat tõusu, mille käigus loodame jõuda juba 7800 meetri kõrgusele. Põhjasadulal käimist soosinud ilus ilm pööras ära kehvaks. On väga külm ja tuuline, nähtavus praktiliselt nullis. Tõsiseks probleemiks on saanud jakiajajatest pikanäpumehed. Boriss on ilma jäänud mitmest kindapaarist, kuid Peterburi grupi moonakott lõigati jaki seljas lõhki ning kaduma läksid osad dokumentidest ja arvuti. 

Raivo

« Tagasi reisikirjade juurde

meklubi@hot.ee

© 2003 Mägiekspeditsioonide Klubi MTÜ Raekoja plats 18, 10146 Tallinn a/a 10 0020 3745 6000