Meie suurim toetaja:

Mount Everest
Ekspeditsioonist
Ekspeditsiooni liikmed
Liikumisgraafik
Varustus
Reisikirjad
Galerii
Toetajad
Külalisteraamat
Varasemad ekspeditsioonid
Lingid
Hea külastaja! Kui Sinagi soovid ekspeditsioonile õla alla panna - meid toetada, oleme Sulle ääretult tänulikud!

Meie arve:

Mägiekspeditsioonide Klubi MTÜ

a/a 10 0020 3745 6000 Eesti Ühispank

 

Reisikirjad 22st 25. maini

Raivo telefonikõne 22.mail:
Meie Tõivoga sadulalt teisipäeval üles ei läinud, polnud jaksu. Alar ja Saulius ning veidi hiljem Ivar jätkasid tõusu ja peaksid täna olema tipu lähistel. Võimalik et Ivar jõuab päeva võrra hiljem. 

Kuna ma tundsin et jaksu polnud, loobusin teiste kasuks. Oleksin saanud tippu minna siis, kui käisime 7600m laagris, siis oli vorm väga hea. Olen praegu üksi alumises baasis ja ootan teiste kohta infot. 

Hommikul tuli info, et meie omad üles ei saanud, sest  redeli juures oli tropp, kuid õhtul tuli info, et mehed on ikkagi tippu jõudnud. 

Loodan homme hommikul saada meie meeste kohta kindlat infot. Paraku ei tööta meie raadiosaatjad.

Sveitslased pöördusid kõik tagasi. Tõivo, Tõnis ja Boriss on ülemises baasis. 
Viimased kaks nädalat olime ABC laagris. Sveitslastelt saime peamiselt ilmainfot. Reaalne oli tõusta 15. mail, seejärel tuli aga info, et ilm pöörab jälle ära. Jaapanlased üritasid 18. mail tippu tõusta, kuid ülitugev tuul sundis neid 8600m peal tagasi pöörduma. 

Esimestena käisid tipus 20. mail jaapanlased, prantslased ja sherpad.

21. mail hiinlased. Hiinlased vedasid telekaabli ABC-st põhjasadulale, kuid see ei hakanud tööle. (venelased kirjutavad www.mountain.ru lehel, et hiljem kasutati seda kaablit julgestusköiena). 

Ivar, Saulis ja Alar on 200 inimese hulgas, kes ootavad redeli juures. Eile murdis üks inglanna jala. Situatsioon on ohtlik, gangreenioht. 

Lhasasse jääb meil minemata, sest lennud on ära jäetud ja dziibiga minna pole enam aega ja viitsimist.

24. mai õhtuks on meil tellitud jakid ABC-sse ja 26. maiks dziibid baaslaagrist lahkumiseks

RAIVO TELEFONIKÕNE 23. MAIL KL. 17.00 EESTI AJA JÄRGI

Tõnis Lepik jõudis just alumisse baaslaagrisse ja teatas, et on kindlad andmed, et meie mehed Alar ja Saulius on Everesti tipu vallutanud.

22. mail Tiibeti aja järgi kl. 14.45 jõudis leedulane Saulius Vilius ja kl. 15.00 (kl 10.00 Eesti aja järgi) Alar Sikk Everesti tippu. Ivar Lai jõudis üksi vähemalt 8300 meetrini, kuid oli sunnitud tuule tugevnedes koos teistega tagasi pöörduma. Keegi täna enam tippu ei läinud. Praegu pole nad veel alla jõudnud ning pole teada, milline on meeste tervislik seisund.  

RAIVO TELEFONIKÕNE 24. MAIL

Täna jõudsid Saulius ja Alar ülemisse baasi. Nad on väga väsinud. Ivar tegi aga mehetegusid: ta tõusis üksi kusagile esimese ja teise astangu vahele umbes 8550 m kõrgusele. Siis aga õnnetul kombes pääses seljakott libisema ning ilma varustuse ja hapnikuta ei saanud ta tõusu jätkata. Samuti pööras ilma jälle tuuliseks. 

Ivaril on ilmselt ka sõrmed ja varbad veidi külma saanud. 
Nüüd on kõik õnnelikult ülemises baasis ning siin on ka juba meie jakid. Pakime asjad ja läheme homme alla alumisse baasi.

RAIVO TELEFONIKÕNE 25. MAIL:

Oleme kõik alumises baasis. Pakime asju lõplikuks lahkumiseks. Ivaril on parema käe sõrmed ja varbad külmavõetud. Ilmselt jääb ta küüntest ilma. Praegu võtab ta usinasti ravimeid. Oleme kuulnud, et laagris on teisedki oma kehaosi külmetanud ning tuleb teha ka amputeerimisi.

Homme, s.o. 26. mail sõidame Shigarli külasse, kus puhkame ühe päeva. Magame hotellis, saame pesta ja lõpuks korralikult süüa.

27. mail sõidame Dziipidega Katmandusse. Oleme kuulnud, et SARSi tõttu mõõdetakse piiripunktides palavikku ja mine tea… Lhasasse minekust igatahes loobume. 

01. juunil lendavad ekspeditsiooni liikmed Katmandust Dehlisse ja 02. juunil Viini ja Kopenhaageni kaudu Tallinna. Tallinna saabutakse 2. juunil kell 13.00 Kopenhaagenist.

Raivo

« Tagasi reisikirjade juurde

meklubi@hot.ee

© 2003 Mägiekspeditsioonide Klubi MTÜ Raekoja plats 18, 10146 Tallinn a/a 10 0020 3745 6000